söndag 11 maj 2008

Toscana revisited

Har varit i Toscana med en grupp trevliga människor en vecka och provat en del goda viner. Mitt generella intryck är att Chianti är utmärkt, Vino Nobile di Montepulciano bra och Brunello i bästa fall rätt vingligt.

Dyraste vinet jag provade var Banfis Brunello, som var väldigt svag. Taskigt år, men ändå. Rosson från Banfi var från 2005 och ett bra vin i total avsaknad av charm. För samma pengar får man en utmärkt Vino Nobile från Avignonesi som är ett under av moreller, lakrits, örter och fina integrerade fat.

Provade nya årgångarna av Casalferro och Castello di Brolio och de är utmärkta. Fortfarande lite unga, men allt finns där. För första gången tyckte jag att Casalferro var i paritet med Castellon. Francesco Ricasoli blir bara bättre och bättre i takt med att druvstockarna åldras. Han har ett öga för detaljer och en kompromisslöshet som är enastående.

Brolios rosé var också den en trevlig bekantskap. Naturligtvis är den ett resultat av en saignée, men god likafullt.

Provade också igenom vinerna på Panzanello, en relativt ung och ny odlare nära Panzano, som hade ett par intressanta viner. '

Chinati Classico 2006 var väldigt ung och körsbärsfruktig, men idag regerar syror och tanniner. Något att vänta på.

Riservan från 2003 var mulligare, mörkare och närmar sig en viss mognad, vilket är att vänta från den årgången. Syrorna var dock pigga, så vinet borde hålla några år till.

Den ofrånkomliga "supertuscan" heter Il Manucio och är i princip en sangiovese med lågt uttag och lång lagring på ek. Årgången vi provade var 03 och det var ett härligt plommonsaftigt vin med drag av örter, moreller, lakrits och fat. Bör stå sig 5-10 år till.

Inga kommentarer: