lördag 31 maj 2008

Paul Cluver och pinot noir


Var i onsdags och provade Paul Cluvers viner. En trevlig provning med en ung och entusiastisk sydafrikan från en äppelodlarfamilj i Elgin. Elgin är just lite kallare än exempelvis Stellenbosch, så Paul Cluver har planterat lite annat än de vanliga sorterna.


Mest känd är han för Seven Flags, en mullig och kryddig pinot noir med bra struktur och mer burgundiska eller nya zeeländska drag än syltiga amerikaner. Jag gillade parfymerna och den delikata strukturen i 06:an, saknade bara lite intensitet.


07 Riesling var också den en trevlig bekantaskap. Trots 9 gram restsötma, var den australisk i stilen och mycket frisk och aromatisk med fina höga syror.


07 Weisser Riesling Noble late harvest är ett botrytiserat rieslingvin med massor av söt friskhet och drag av aprikoser och acaciehonung. Det görs inte varje år, men det är värt att leta efter.


Paul Cluver har också, tillsammans med ett par andra odlare en range han kallar Slowine, viner som är lite mindra ambitiösa. han visade en chenin/sauvignon, en rosé, en shiraz, en cabernet och en merlot. Jag tyckte bäst om shirazen och merloten.


Över lag hade vinerena en tydlig europeisk influens och stil. De var också rena och snygga, så det kan vara idé att följa utvecklingen.


Inga kommentarer: