onsdag 21 maj 2008

Hempies du Toit

Jag gillar vinfolk för det allra mesta och en del bränner sig fast i hjärta och hjärna för att de är något alldeles extra. Hempies är en sån så jag kör en text jag haft i Allt om Vin om honom.

Det är en omskakande upplevelse att träffa Hempies du Toit på Ananandale. Hans fysik är nog så imponerande trots att det var många år sedan han var fruktad anfallare i det sydafrikanska rugbylandslaget. Han är stark som en också och går helst barfota. I kontrast till all denna utstrålade kraft talar han mycket mjukt och vänligt och det glittrar ständigt ett leende i de pigga ögonen.

När vi ska prova vinerna skruvar han i korkskruven och rycker korken ur flaskan med ett enda drag av den starka högerarmen.
– Vad är den här till egentligen? säger han och tittar leende på korkskruvens hävarm.

Hempies är uppväxt på granngården Alto där han och hans far varit vinkmakare och där Hempies skapade den legendariska 1984 som satte Sydafrika på kartan vinmässigt. Annandale och Alto ligger i det som kallas den Gyllene Triangeln vid Stellenbosch – ett område mellan Stellenbosch Mountain och Helderberg där de flesta inhemska vinmakare helst skulle vilja göra vin om de gavs tillfälle.

Annandale är planterat mellan 1996 (då Hempies köpte marken) och 1999 så vinstockarna är unga. Av de 45 hektar som planterats används bara en tredjedel till de egna vinerna. Resten av druvorna säljs till andra vinproducenter i trakten. Hempies du Toit gör bara röda viner.

Han har planterat 20 ha cabernet sauvignon, 12 hektar shiraz, 10 hektar merlot och 3 ha cabernet franc. Produktionen består av tre lättviner: en cabernet, en shiraz och Annandale Cavalier som är en blandning av cabernet och shiraz. Dessutom gör han – förstås – en port också.

Jordarna på Annandale är grusiga med underliggande lager av dekomposerad granit vilket ger goda odlings- och dräneringsförhållanden. Hempies jobbar traditionellt med sitt druvmaterial.

-Varför ska jag göra något annorlunda när jag är femte generationen vinmakare och gården funnits här sedan 1600-talet, resonerar han. I det traditionella ingår då att låta vinerna ligga på ek i minst tre år. Det är den tid som 2001 Cabernet sauvignon fått ligga på fat, årgång 2002 har legat hela 66 månader på fat.

Det märkliga är att vinerna på inte sätt känns överdrivet fatlagrade utan har tagit sig igenom all denna tid relativt omärkta av all långsam oxidering och ek. Hempies bryr sig inte om att dra om vinerna heller. De får ligga stilla i sitt fat under hela tiden. Det enda som sker är att han toppar upp faten med jämna mellanrum. Jag skulle tro att han princip är ensam i världen om att göra vin på det sättet. Men det fungerar.

2001:an äger en ren fruktighet med inslag av katrinplommon, cassis, cederträ och förförisk sötlakrits parat med silkeslena tanniner och en stadig syra som gör vinet till både ett grillvin och ett vin att njuta till lite mer sofistikerade kötträtter.


Beställningssortimentet
2001 Annandale Cabernet Sauvignon
Nr 88307/janake wine group AB
Sydafrika, Stellenbosch

Trots att Hempies du Toit gör traditionella viner är det här vinet påfallande modernt. Det äger en ren och frisk fruktighet, stadgad av en längre tids ekfatslagring som adderar krydda och viss finess till vinet.

Han väljer ut sina bästa cabernetdruvor till det här vinet och ibland duttar han i cabernet franc eller lite merlot, men om det sker, när och i vilka proportioner vill eller kan han inte gå in på. Jag gör bästa möjliga vin, helt enkelt, säger han.

När jag undrar över den långa fatlagringen, ler han och säger att det var billigare ha vinet kvar på fat än att buteljera det. Om han menar allvar vet jag inte, men det ger en antydan om att Annandale inte ännu tjänar så mycket pengar som det kommer att göra i framtiden.

Inga kommentarer: