onsdag 30 april 2008

Vinter i Chablis


På tisdagen var Jean-Marc Brocard i stan och lät några av oss prova igenom hans 2006:or, 2007:or och så en vertikal på så kallade varma och kalla årgångar. Allt som allt blev det 49 viner, inklusive 2006 Bourgogne Rosé Domaine St Clair, som lanseras i beställningssortimentet i juni för 99 kr (nr 74488) En mycket trevlig rosé med en skönt bärig och kryddig pinotnäsa.

2006 är ett fruktigt år i Chablis och jag som är galen i syrorna blir inte besviken, för även om syrorna i 2006 är lite mindre uttalade så är vinerna riktigt goda, lätta att ta till sig, en konsumentchablis så att säga.

Av de vanliga chablierna var Domaine de la Boisonneuse bäst. Den är biodynamiskt odlad, så den är reduktiv till naturen och behöver en närmast brutal luftning för att visa sig helt, dekantera den gärna några gånger och dessutom gärna några timmar före den hälls upp i glasen.

Av 1er cruerna är Montée de Tonnerre i en klass för sig. Vaulorent är lovande och Fourchaume ett alternativ för alla som vill ha en blommigare och mindre mineralbetonad chablis. I flighten med 1er cru stod också den vanliga Chablis St Clair Vieilles Vignes, och den behövde inte skämmas ett ögonblick. En annan intressant 1er cru var branta Vau de Vey som visade upp en spännande blandning av tändsticksplån, nötter och lime i doften.

Grand cruerna var som väntat; Preuses blommig, Vaudesir stram och strukturerad som en staty av Giacometti, Bougros fräskig och stor och Les Clos utsökt balanserad i lite kraftigare stil.

2007-orna var nybuteljerade eller tankprover och svåra att bedöma individuellt, men helt klart är 2007 en mer syrabetonad årgång än 2006. Det stod också klart att Kimmeridgien är ett mer terroirmärkt vin än Jurassique.

I den följande vertikalen kom 02 Montmains och 95 Chablis St Clair bäst ut och vi hamnade i en diskussion om det är syran som är viktigast för ett vins lagringspotential. Jean-Marc, lite hes efter att ensam ha hejat på Ljungskile i ett hav av djurgårdare kvällen innan, kom med tre intressanta påpekanden:'
1. Ja, hög syra bevara bättre än låg, men när syran är låg verkar andra komponenter gå in och agera bevarande.

2. Ett vin utan balans kommer förr eller senare att kantra.

3. " Det är klart att 8 dagars regn just för skörd kommer att märka ett vin, men hur det blir beror på hela året. I Chablis är vi mer oroliga över en varm vinter än lite regn vid skörden. En kall vinter tvingar ner saven i rötterna och när den stiger tar den med sig mineraler. Efter en varm vinter får vi inte den mineralitet i vinerna som är så utmärkande för oss"

Sedan bar det av till Operakällaren och en radda viner på magnum till i tur och ordning löjrom, havskräftor, pilgrimsmusslor, kalv och ostar. Utan att tråka er kan jag ju säga att såväl Bougros som vanlig chablis från 85 är sublima idag.

3 kommentarer:

Lisa sa...

Varmt välkommen till bloggvärlden. Vi ses i morgon!

PS. Lite fler radbrytningar gör det lättare att läsa.

Jan Holmström sa...

Jag såg det, hade gjort klassiska indrag, men de försvann vid publiceringen.
På tidningska heter det utgångar, och jag ska vara hård på dem.
Här.
Ska det bli.
Minimalism.
Spellcheck.
Goes bananas.

Lisa sa...

Åh, jag menar styckesindelningar. Indrag räcker inte för det stackars lilla ögatsom ska läsa skärm. Inte ens om det är nyktert.