onsdag 14 november 2012

Kejsarens nya kläder

Naturviner är den nya religionen. Det finns en uppsjö sekterister som med rosiga kinder förklarar naturvinernas lov. Den som gillar biodynamiska eller ekologiska viner är i det här sammanhanget suspekta, för du ska inga andra viner hava jämte naturviner.
Att vinerna sedan bär på en mängd defekter, oftast att de är döda eller svårt oxiderade är något man kan vifta bort med frasen: "Dina smaklökar är förstörda av svavel"
I verkligheten är svavel inte farligt, det finns naturligt i vin även om man inte tillsätter det. Många äter svavel som nödvändigt kosttillskott. Och om man vill ha de naturliga smakerna av vin så bör man tillsätta svavel, annars får man de onaturliga smakerna av förruttnelse och oxidation.
Att vurma för naturvin är som att vurma för att släppa ut sina ungar nakna i trafiken. Inte smart, för både vin och barn behöver lite omsorg. Ruttet kött må vara mer naturligt än kött med lite nitrit i, men i ärlighetens namn fördedrar jag den lilla nitriten.
Kära naturvinsentusiaster, förstör inte era smaklökar med oxidativ smörja.

1 kommentar:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Tack för sanningens ord. Jag dricker vin för att det är gott, inte för att det är spännande. Vill jag ha oxiderad äppeljuice köper jag äppeljuice för ca 25 kr litern, inte en Sauvignon Blanc från en taliban utanför de kända appellationerna, vars enda berättigande i de globala vinsalongerna är att vinerna är just naturliga.
Men smakar äppeljuice.
Och kostar tre gånger så mycket.